Bingöl Karlıova ilçesine bağlı Halifan köyünde bulunan maden sahalarının işletilmesi için ihale yapıldı. Bölge halkının termik santral yapılacağı iddiasıyla karşı çıktığı ihaleyi Ziver İnşaat aldı.
Karlıova ilçesi Halifan (Derinçay) köyündeki maden rezervlerinin işletilmesi ihalesi dün yapıldı. 78 milyon ton kömür rezervi işletilmesi ihalesi yaklaşık 2 milyar liralık teklif sunan Ziver İnşaat’ta kalırken, ihaleye başka firma katılmadı. Ziver Holding Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Demirci, söz konusu iddiaları reddetti. Demirci, “Termik santral değil, kömürün çıkarılıp satılması mevzusu var. Kömürün para etmemesi nedeniyle bizden başka katılan olmadı" ifadelerini kullandı.
DAHA ÖNCE TERMİK SANTRAL İHALESİ YAPILDI
Ruhsatlandırmanın daha önceki yıllarda yapıldığı maden sahası, 2008 ve 2013 yıllarında da ihale edilmişti. Ancak güvenlik, yüksek maliyet nedeniyle firmalar ihaleden çekilmişti. Daha önceki yıllarda ‘termik santral kurmak şartıyla’ ihaleler düzenlendiği için söz konusu alanda termik santral yapılacağı algısı hakim.
Türkiye Kömür İşletmeleri’nin daha önceki yıllarda ruhsatlandırdığı Derinçay maden sahaları köylülerin mera olarak kullandığı bölge. Rödövansla, yani asıl işletme hakkının Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nda kalması koşuluyla 78 milyon ton kömür rezervinin 1,9 milyar lira karşılığında işletilmesi amaçlanıyor.
Termik santral yapılacağı gerekçesiyle bölge halkı, çevre örgütleri hem Bingöl’de hem de İstanbul’da çeşitli eylemler düzenledi. Geçtiğimiz hafta CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi Bingöl il teşkilatları, Eğitim Sen Bingöl Şubesi ve çok sayıda dernek ihale öncesi yaptıkları açıklamalarda olası termik santral kurma projelerinin yaşam alanlarına ciddi zararlar vereceği uyarısında bulunmuştu. KAYY-DER öncülüğünde 6 Haziran’da İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen 65 STK ise yaptıkları açıklamada, Bingöl doğasının sermayeye peşkeş çekildiğini belirterek ihaleden vazgeçilmesini istemişti.
Kamuoyunda oluşan tepki sonrası dün Bingöl Valiliği tarafından yazılı açıklama yapılarak ‘Yapılan ihale termik santrali kurma ihalesi değil, sadece var olan kömürü ekonomiye kazandırma ile ilgilidir’ denildi.
DAHA ÖNCE TERMİK SANTRAL İHALESİ DÜZENLENMİŞTİ
Bingöl- Erzurum karayolu üzerinde bulunan Halifan (Derinçay ) köyünde 1965 yılında linyit rezervleri tespit edildi. Bölgede, 1981-1983 yılları arasında açık işletme ile 2-3 bin ton kadar kömür üretimi gerçekleştirilirken üretilen kömürün kalitesiz olması ve satış sorunları nedeniyle üretim devam ettirilmemişti.
Köy sınırları içerisinde yer alan maden sahasında, 2008 ve 2013 yıllarında “termik santral kurmak şartıyla” ihaleler düzenlendiği için bölge sakinleri ve STK’ler ihaleyi, termik santral kurmanın ön adımı olarak değerlendiriyor.
İHALEYİ ALAN ŞİRKET: TERMİK SANTRAL DEĞİL
Günlerdir 'termik santral yapılacağı' iddialarıyla gündemde olan ihaleyle ilgili Ziver Holding Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Demirci, söz konusu iddiaları reddetti. İhalenin kömür çıkarılması işi olduğunu belirten Demirci, “Termik santral değil, kömürün çıkarılıp satılması mevzusu var. İhaleye bizden başka kimse katılmadı. Herkese açık bir ihale ancak güvenlik ve kömürün para etmemesi nedeniyle bizden başka katılan olmadı” dedi. İhalenin ayrıntıları hakkında da bilgi veren Demirci, “Yıl yok. Her yıl 500 bin ton kömür çıkarıp devlete 2 katrilyona yakın para ödeyeceğiz. Kömür çıkarılsa da çıkarılmasa da bu bedel ödenecek. Kömürün işletilerek ekonomiye kazandırılması işidir, kesinlikle termik santral değil” ifadelerini kullandı. Bölgedeki kömürün kalitesiz olduğu ve termik santral dışında kullanılamayacağı yönünde kamuoyunda oluşan algıyla ilgili Demirci, “Biz kömürü zenginleştireceğiz, Paris İklim Anlaşması’ndan sonra kim termik santral yapabilir? Keşke yapabilsek, ülke kalkınır” dedi.
Yorum Yazın